TRI SREBRNA NACIONALNA PRIZNANJA ZA INOVATIVNE PREBOJE SKUPINE SIJ

 

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v začetku tedna že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

Skupina SIJ je ponosna na tri srebrna nacionalna priznanja za inovativne preboje kar treh svojih družb. Skupina SIJ tako zopet dokazuje in utrjuje položaj ene najbolj inovativnih slovenskih gospodarskih skupin, ki išče vedno nove rešitve kot specializirani proizvajalec jekel za nišne trge ter svojo dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno sveže in boljše rešitve.

Postati strateški dobavitelj pomembnega proizvajalca opreme za jedrske elektrarne in s tem pomemben proizvajalec jeklarskih izdelkov za to panogo je cilj SIJ Metala Ravne. Pri njegovem uresničevanju bo pomembno vlogo imela nagrajena inovacija »Specialna nerjavna jekla za nuklearno industrijo«. »Med njimi sta tudi dve popolnoma novi vrsti jekla SINOXX E790 in SINOXX E880, ki smo ju razvili za izdelavo novih in popravilo starih nukleark ter se odlikujeta z dobro korozijsko obstojnostjo in visokimi mehanskimi lastnostmi. Pri obeh jeklih smo razvili novo tehnologijo elektropretaljevanja pod žlindro, tehnologijo valjanja in kovanja ter toplotne in mehanske obdelave. Že uveljavljena jekla SINOXX 4541, SINOXX 4057, SINOXX 4313 in SINOXX 4401 pa smo razvili do te mere, da zadoščajo najstrožjim standardom nuklearne industrije za uporabo v ruskih jedrskih reaktorjih,« je povedal Dr. Blaž Šuler, direktor jeklarskega programa in vodja inovatorske ekipe SIJ Metala Ravne. 

V SIJ Ravne Systems so skupaj z razvojnim timom SIJ Metala Ravne in Naravoslovnotehniško fakulteto razvili novo jeklo SIHARD S247 za hladno valjanje, ki ima višjo obrabno obstojnost ob hkrati višji odpornosti na incidente. Pomen inovacije »Razvoj nove generacije 3% Cr jekla za hladno valjanje« je utemeljil Alen Šapek, vodja razvoja in raziskav v SIJ Ravne Systems: »Gre za inovacijo, ki ni pomembna samo zato, ker ponuja rešitev za najzahtevnejše pogoje valjanja, temveč je tudi stroškovno učinkovita in zato v celoti izpolnjuje našo naravnanost – Usmerjeni h kupcu.«

Del uresničevanja strategije SIJ Acronija v vlaganja v izdelke z višjo dodano vrednostjo je bila tudi naložba v novo linijo za toplotno obdelavo debele pločevine HTL (ang. Heat treatment line). Jedro inovacije »Tehnološki razvoj toplotne in površinske obdelave na dupleks in super dupleks nerjavnih jeklih lastne blagovne znamke Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410« SIJ Acronija in Razvojnega centra Jesenice (RCJ) temelji na postavitvi nove tehnološke platforme, pojasnjuje mag. Robert Robič, razvojni inženir za procesno tehnologijo RCJ in SIJ Acroni: »Z razvojem nove, inovativne tehnološke platforme, ki vključuje spremembo tehnologije toplotne obdelave nerjavne debele pločevine, smo postavili temelje, s katerimi stabiliziramo kakovost predstavljenih jekel Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410. Ta nam je v teh negotovih časih omogočilo, da smo postali zanesljiv in certificiran dobavitelj na zahtevnem norveškem trgu.«

Skupina SIJ tako zopet dokazuje in utrjuje položaj ene najbolj inovativnih slovenskih gospodarskih skupin, ki išče vedno nove rešitve kot specializirani proizvajalec jekel za nišne trge ter svojo dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno sveže in boljše rešitve.

Več o inovacijah in njihovem pomenu za nadaljnji razvoj Skupine SIJ