SKUPINA SIJ PREJELA PRIZNANJE MOK ZA JEKLENE POLIGONE ZA VADBO NA PROSTEM

Ljubljana, 22. 9. 2020 – Skupina SIJ je včeraj prejela priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) 2019 »Šport in trajnostna arhitektura« (2019 IOC Trophy – Sport and Sustainable Architecture) za projekt postavitve jeklenih poligonov za vadbo na prostem po vsej Sloveniji. Priznanje MOK 2019 za razvijanje športnih objektov z uporabo trajnostnih materialov je Andreyu Zubitskiyu, predsedniku uprave Skupine SIJ, med svojim uradnim obiskom v Sloveniji podelil predsednik MOK Thomas Bach.   

Skupina SIJ je v sodelovanju z OKS – ZŠZ (Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez), s katerim tesno sodeluje od leta 2013, ter v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi na različnih koncih države postavila 14 jeklenih poligonov za vadbo na prostem. Skupno bo do leta 2022 postavila kar 20 jeklenih poligonov za vadbo na prostem in tako omogočila šport in rekreacijo za vse – ne glede na športno kondicijo in starost. Z gradnjo poligonov, v vsakem od njih je 86 metrov jeklenih cevi, želijo v Skupini SIJ prebujati jekleno voljo v ljudeh, obenem pa jih opomniti, kako vseprisotno in neminljivo je jeklo – edini material na svetu, ki ga je mogoče stoodstotno vedno znova in znova predelovati, ne da bi pri tem izgubil svoje lastnosti.

»Projekt poligonov izpolnjuje prav tiste lastnosti, ki jih s priznanjem Šport in trajnostna arhitektura nagrajujemo v Mednarodnem olimpijskem komiteju, saj spodbujamo gradnjo trajnostno naravnanih športnih objektov. Sodelovanje Skupine SIJ in Slovenskega olimpijskega komiteja prepoznavamo kot zgledno partnersko sodelovanje in se veselimo vaših prihodnjih skupnih projektov s pridihom jekla,« je ob predaji priznanja povedal Thomas Bach, predsednik MOK.

Andrey Zubitskiy, predsednik uprave Skupine SIJ, je ponosen da so vse družbeno odgovorne in trajnostno naravnane aktivnosti Skupine SIJ prepoznane ne samo v lokalni skupnosti in na ravni države, temveč da jih je opazil in nagradil tudi MOK: »Počaščeni smo, da smo prejemniki nagrade za šport in trajnostno arhitekturo. Kot največja jeklarska skupina v Sloveniji si s tem projektom prizadevamo, da bi javnost spoznala, kako pomemben in vsesplošno uporaben material v naših življenjih je jeklo. Z njim se srečujemo povsod, tudi v športu in športni infrastrukturi. Z vsakim podarjenim poligonom v Skupini SIJ naredimo veliko dobrega za prebivalce lokalnih skupnosti. V Skupini SIJ v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije sicer prepoznavamo še številne trajnostno naravnane možnosti uporabe jekla in stranskih proizvodov v športni infrastrukturi. Naslednje leto bomo tako na Olimpijske igre v Tokio ponesli slovensko baklo, narejeno iz SIJ-evega stoodstotno recikliranega jekla in lesa. Razvijamo pa tudi projekt kolesarskih poligonov, t. i. »pumptrackov«, kjer bi pri izdelavi lahko uporabljali žlindro, stranski proizvod pri proizvodnji jekla, in tako elemente krožnega gospodarjenja širili tudi na področju športa za vse. To nagrado tako posvečam našim sodelavcem, ki izdelujejo jeklene poligone, in vsem tistim, ki skrbijo za razvoj novih trajnostno naravnanih projektov Skupine SIJ v športu.«

Družbena odgovornost projekta pa se ne udejanja samo s postavljanjem trajnostne športne infrastrukture. Vsak poligon ima namreč svojega ambasadorja, uspešnega športnika iz kraja, kjer je postavljen. Ambasador ptujskega poligona je boksar Dejan Zavec, slovenjegraškega – plezalka Janja Garnbret, krškega – metalec kladiva Primož Kozmus, novogoriškega – smučar Jure Franko, jeseniškega – smučarka Alenka Dovžan, ravenskega – plavalka Tjaša Oder in ljubljanskega – smučarska tekačica Petra Majdič, če jih naštejemo le nekaj. S svojim vzorom in jekleno voljo so vzgled in spodbuda, da ljudje z redno rekreacijo poskrbijo za svoje telo in duha. Tako za vrhunske rezultate kot tudi za redno rekreacijo sta potrebni samodisciplina in vztrajnost, kar je sporočilo projekta Jeklena volja, s katerim v Skupini SIJ skupaj z ambasadorko Jeklene volje Petro Majdič združujejo različne aktivnosti. Z njimi, tako kot tudi s postavljanjem jeklenih poligonov za vadbo na prostem, v ljudeh prebujajo jekleno voljo pri športnih aktivnostih in drugih pomembnih ciljih.

Vsi, ki bi želeli preizkusiti vodeno vadbo na poligonih, lahko to storijo v okviru evropskega tedna športa, ki bo potekal med 23. in 30. septembrom. Zadnjo septembrsko nedeljo bo organizirana vadba na vseh 14 jeklenih poligonih za vadbo na prostem: na Prevaljah, Ravnah na Koroškem, Jesenicah, v Murski Soboti, Ljubljani, Grosupljem, Novi Gorici, Mozirju, Krškem, Postojni, na Ptuju, v Tržiču, Slovenj Gradcu in Pivki. Športnim navdušencem, ki se bodo aktivno vključili v evropski teden športa, bodo pri vadbi na poligonih pomagali profesionalni trenerji. Več informacij o poligonih in lokacijah je na voljo na spletni strani http://sijpoligoni.olympic.si/.

Kako nastajajo jekleni poligoni? Najprej se kalijo v ognju, nato pa jih kali jeklena volja športnih navdušencev.  https://www.youtube.com/watch?v=J2u3Ebc03Kg

 ---

 

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupina SIJ sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Gorenjskem in Koroškem.

 

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si