SIJ Acroni z novo 30-milijonsko investicijo krepi proizvodne zmogljivosti

Ljubljana, ponedeljek, 24. april 2017 – SIJ Acroni je danes zagnal letošnjo najpomembnejšo strateško investicijo Skupine SIJ – AOD konverter, vreden 30 milijonov evrov. Z novo pridobitvijo SIJ Acroni načrtuje povečanje proizvodnih zmogljivosti nerjavnih in specialnih jekel ter krepitev položaja na nišnih jeklarskih trgih.

Ob 11.15 uri so v SIJ Acroniju prvič zagnali novo AOD konverter, s tem pa uspešno zaključili že drugo večmilijonsko in strateško pomembno investicijo v zadnjih dveh letih. Investicija v nov AOD (argon-kisikova dekarburacija) konverter, zaradi povečanja proizvodnih zmogljivosti nerjavne debele pločevine in posredno tudi specialnih jekel družbe SIJ Acroni, predstavlja pomemben element realizacije strategije poslovnega področja jeklarstva Skupine SIJ do leta 2020.

Glavni direktor SIJ Acroni Slavko Kanalec je ob zagonu izpostavil, da želijo z novim AOD konverterjem dodatno okrepiti svoj položaj na trgu nerjavnih jekel, čeprav so v tem segmentu že nekaj let vodilni proizvajalec na evropskem trgu. »AOD konverter, ki je delno tudi plod našega lastnega znanja, pomeni hitrejšo proizvodnjo nerjavnih in specialnih jekel ob zagotavljanju boljše kakovosti naših izdelkov. Vesel sem, da lastniki podpirajo razvoj in vlaganja v izboljšave, saj je dolgoročno to edina rešitev za rast in krepitev našega položaja na zahtevnem jeklarskem trgu,« je poudaril Kanalec.

Poleg večjih proizvodnih zmogljivosti bo nova investicija pripomogla tudi k zmanjšanju časa izdelave nerjavnih vrst jekel, s tem pa se bodo sprostile dodatne proizvodne zmogljivosti za druge proizvodne programe. Roman Robič, tehnični direktor SIJ Acroni in vodja projekta, je še posebej ponosen na hitrost izvedbe investicije: »Od podpisa investicijske pogodbe julija 2015 smo v manj kot dveh letih skupaj s partnerji (Primetals Techonologies in Esotech) uspeli dokončati izredno zahteven investicijski projekt.. Investicija bo prav tako pomembno vplivala na znižanje specifične porabe energentov ter posledično nižji okoljski odtis«.

Skupaj z lanskoletno investicijo v linijo HTL (linija za toplotno obdelavo debele pločevine), je SIJ Acroni optimiziral proizvodni proces tako z vidika hitrosti kot tudi kakovosti. S tem SIJ Acroni in Skupina SIJ nadaljujeta s krepitvijo svojega položaja na evropskem in svetovnem jeklarskem trgu.


---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, katere proizvodi zasedajo vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino sestavljata dve glavni poslovni področji – metalurška (osnovna) in prehrambna dejavnost (Skupina Perutnina Ptuj), skoraj 50 odvisnih družb v Evropi, ZDA in Aziji ter okoli 7.200 zaposlenih. V letu 2016 je Skupina SIJ zabeležila prihodke od prodaje v višini 842,7 milijona evrov, dobiček iz poslovanja (EBITDA) v višini 127,1 milijona evrov ter čisti dobiček v višini 51,3 milijona evrov.


Več informacij:
Jože Špiljak, specialist za korporativno komuniciranje SIJ Acroni
M: 030 465 756
E-pošta: joze.spiljak@acroni.si