PROJEKT SLOVENSKA BAKLA: NA POTI V TOKIO

Ljubljana, 19. 4. 2021 – Na današnji virtualni novinarski konferenci v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS – ZŠZ) in ki je potekala na STA spletni pogovorni platformi, je bil javnosti predstavljen projekt »Slovenska bakla na poti v Tokio«, katerega pomemben partner je Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla.

Gre za promocijski projekt za prihajajoče olimpijske igre, ki bodo julija in avgusta na Japonskem, in poteka v sklopu aktivnosti OKS – ZŠZ pod geslom »Imamo olimpijske sanje. Imamo Tokio.«

Slovenska bakla je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ, v kombinaciji z lesom in je s svojo obliko in simboliko edinstvena. Uvodoma je bil predstavljen video o slovenski bakli, ki si ga lahko ogledate na povezavi: Slovenska bakla za OI Tokio 2020 iz recikliranega jekla Skupine SIJ.

Udeležence virtualne predstavitve projekta je nagovoril Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ:»Zelo intenzivno se pripravljamo na olimpijske igre in z veliko željo, da se čim več slovenskih športnikov z različnih panog in disciplin uvrsti na olimpijske igre. Če smo v preteklosti imeli poskuse posegov v slovenski prostor v večjih, urbanih okoljih, je to pravi projekt, ki sledi cilju, da olimpijski duh prenesemo v vsa lokalna okolja. Bistvo je v povezovalnosti, da se ne delimo, saj vrhunski šport nastaja v lokalnem okolju.«

Skupina SIJ, ki pod blagovno znamko Jeklena volja in z njeno ambasadorko Petro Majdič prebuja jekleno voljo v ljudeh, je tudi sponzor OKS – ZŠZ, njuno medsebojno sodelovanje pa je rodilo izjemno idejo o širjenju vrednot olimpizma in prebujanju jeklene volje s posebno plamenico, slovensko baklo:

»S slovensko baklo za olimpijske igre Tokio 2020 se Skupina SIJ priklanja Ravenčanom in vsem jeklarjem za doprinos k 400-letni tradiciji uspešne jeklarske industrije.Jeklo je široko uporaben material na vseh področjih človekovega življenja, tudi v športu in športni infrastrukturi ga je zelo veliko, zato je bila ta povezava za nas zelo logična. Plamenica je izdelana iz recikliranega nerjavnega jekla po načelih krožnega gospodarstva in v kombinaciji z lesom daje plamenici izjemen izgled. V ozadju je močna zgodba: jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti, bukev pa simbol modrosti in samozavesti. To je sporočilo, ki ga želimo prenesti v svet. Baklo krasi jeklena krona – vrh Triglava in pet jekelnih prstanov – olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Na vrhu pa je svetloba, ki daje upanje.« mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ

Vsakdo, ki bo držal baklo v roki, bo tako začutil jekleno voljo in simbol Slovenstva. Bakla je ne nazadnje simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja.

Slovenska bakla se bo »uradno« rodila  v četrtek, 22. aprila 2021 na Ravnah na Koroškem, v osrčju industrije jekla – SIJ Metalu Ravne. Ob rojstvu ji bo Petra Majdič vdahnila jekleno voljo in tako opolnomočena plamenica bo potovala po vseh 212 občinah Slovenije.

S plamenico bo olimpijski duh pomagala ponesti po Sloveniji njena ambasadorka Urška Žolnir Jugovar v spremstvu številnih mladih tekačev – nosilcev bakle. »Zelo ponosna sem, da sem lahko ambasadorka projekta Slovenska bakla. Udeležila se bom kar nekaj dogodkov in pozivam vse, če ne drugače, naj nam sledijo vsaj virtualno. To povezovanje se bo zdaj začelo in nadaljevalo – do vrhunca, ko se bodo začele olimpijske igre. Skupaj zmoremo, povezovanje nas nadgrajuje, rastemo duševno, mentalno in to povezovanje nas povzdiguje.« Urška Žolnir Jugovar, ambasadorka slovenske bakle

Bakla bo z izjemno energijo povezovala vso Slovenijo. Da plamen ne bo ugasnil, bodo zagotovili vsi nosilci, vsi ljudje, ki bodo delili pozitivne misli in bodo del Slovenske bakle.

»Projekt, ki povezuje različne dejavnosti OKS – ZŠZ, tako vrhunske športnike, ki bodo uresničevali svoje olimpijske sanje v Tokiu, kot tudi mlade tekače, naj te sanje negujejo, da bodo tudi oni nekoč stopili po tej poti. Po drugi strani pa projekt Slovenska bakla povezuje tudi navijače in ljubitelje športa z vseh kotičkov Slovenije. Povezovali pa se bomo tudi s Slovenskim paraolimpijskim komitejem.« Taja Škorc, predstavnica OKS – ZŠZ.

Aktualno dogajanje o projektu Slovenske bakle lahko spremljate na spletni strani https://bakla.olympic.si  in na spletnih družabnih omrežjih s pomočjo ključnikov #slovenskabakla in #jeklenavolja #imamotokio.

 

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si