Ponosni na zlati uspeh

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) včeraj, 17.9.2014, podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Izmed 160 prijavljenih inovacij je izbrala 7 najboljših v državi za katere je podelila zlata priznanja.

Ponosni smo, da se je med sedem najboljših projektov v državi in z zlato medaljo okronal tudi naš projekt Acronija in Razvojnega centra Jesenice z naslovom Celovita modernizacija valjavskega ogrodja in nadgradnja modelov valjanja.

 

Valjavsko ogrodje za valjanje debele pločevine in predtrakov je eden ključnih agregatov družbe Acroni. Z zamenjavo starega ogrodja smo dobili t.i. »state of art« ogrodje, ki je v primerjavi s starim sposobno dosegati veliko višje pritiske (maksimalna sila je 60 MN), sposobno je valjati plošče do širine 2,5 m (prej le 2 m) ter ima vrsto različnih orodji, ki omogočajo izdelavo plošč iz jekel z visoko dodano vrednostjo.

 

Vsa ta orodja in surova moč pa bi bila neuporabna, če za njihovo kontrolo ne bi skrbel model valjanja, ki je plod lastnega znanja in razvoja. Model preračunava optimalne plane valjanja, glede na vrsto jekla, tip izdelka in zahtevane končne lastnosti. Je samoadaptiven, kar pomeni, da se konstantno uči in popravlja parametre, ki jih uporablja pri izračunih.

 

Ta kombinacija ogrodja in modela nam daje veliko prednost pred konkurenco, saj nam omogoča doseganje nižjih debelin ter večjih širin plošč trših jekel, hkrati pa nam omogoča hitro uvajanje novih izdelkov, kar je za naše kupce ključno, saj sami iščejo dobavitelja, ki bo lahko zagotavljal izdelke, prilagojene njihovim zahtevam, izdelane v čim krajšem času in z odličnimi končnimi lastnostmi.

Avtorji inovacije so:

Roman Robič (Acroni)

Franci Perko (Acroni)

Jani Novak (Acroni)

Dr. Matevž Fazarinc (RCJ)

 

Iskrene čestitke celotni ekipi sodelavcev za odličen uspeh. 

 

Blaž Jasnič                                                            Miha Krisch

Glavni direktor Acronija                                       Direktor Razvojnega centra Jesenice