SIJ ACRONI OBUDIL VELIKO TRADICIJO MALEGA PELTONOVEGA KOLESA

SIJ ACRONI OBUDIL VELIKO TRADICIJO MALEGA PELTONOVEGA KOLESA


Jesenice, četrtek, 7. junija 2018 – Na slavnostni otvoritvi so SIJ Acroniju predstavili prenovljeno malo Peltonovo kolo, nekoč nepogrešljivega pomočnika železarjev, danes pa bo simbol mejnikov v jeklarstvu pozdravljal sodelavce in poslovne partnerje pred poslovno stavbo SIJ Acronija.


Zahtevno prenovo, ki je bila plod predanega sodelovanja ekipe zanesenjakov, sicer sodelavcev družbe SIJ Acroni, je predstavil Luka Novak, vodja in pobudnik projekta: »Medtem ko je veliko Peltonovo kolo že razstavljeno v jugozahodnem delu Jesenic, blizu karavanškega predora, ja malo Peltonovo kolo »počivalo« na Javorniku zraven obrata predelava debele pločevine. Nič več. Sedaj obnovljeno kraljuje pred upravo stavbo SIJ Acronija.«

Kar 38 ton težko in 4,5 metrov veliko malo Peltonovo kolo je v najboljših letih doseglo 70 vrtljajev na minuto. Skupaj z velikim Peltonovim kolesom je od leta 1902 zagotavljalo glavni pogon proizvodnih linij takrat nove valjarne Kranjske industrijske družbe na Javorniku. V tistem času je malo Peltonovo kolo veljalo za enega največjih ulitkov v enem kosu na svetu. Malo Peltonovo kolo je izvaljalo svoj zadnji ingot leta 1979.
Branko Polanc, glavni direktor SIJ Acroni, je ob tem povedal: »Malo Peltonovo kolo je bilo nekoč izjemnega pomena za železarje, opravljalo je res veliko in pomembno delo – glavni poganjalec proizvodnih linij v takratni novi valjarni zato je prav, da tudi danes pridobi pomembno mesto pred stavbo družbe SIJ Acroni. Naj bo to spomenik težkemu, predanemu delu, ki ga danes opravljamo na drug način, a še vedno enako predano

»Ponosni smo na več kot 600 letno tradicijo železarstva, na kateri gradijo jeklarji nove uspešne zgodbe, kar dokazujejo vsakoletna priznanja. Iskreno čestitamo družbi Acroni za ohranjanje tehniške dediščine in spodbujamo naše nadaljnje sodelovanje.« je sporočila Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Na dogodku so predstavili tudi vizijo ohranjanja dediščine v prihodnosti in napovedali restavracijo table »Očka, vrni se zdrav domov!«, ki je že nekoč izvirno opozarjala železarje na pomemben vidik varnosti delavcev. Tablo, ki bo tudi v prihodnje služila enakemu namenu in bila pomemben element akcije osveščanja o skrbi za varnost in zdravje pri delu na ravni Skupine SIJ »Znamo varno, zmoremo zdravo«, so na dogodku simbolno izročili restavratorki Katarini Plasin.
Na fotografijah Boruta Žigona (iz leve proti desni):

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (Skupina Perutnina Ptuj). Obe dejavnosti skupaj sta v letu 2017 ustvarili prihodke od prodaje v višini 1,012 milijarde evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 103,8 milijona evrov in čisti dobiček v višini 15 milijonov evrov. Obe dejavnosti sta v letu 2017 večino prihodkov ustvarili na tujih trgih. Vrednost izvoza je znašala 821,5 milijona evrov oziroma 81,1 odstotka vseh prihodkov od prodaje.

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si