SIJ Acroni namenu predal 32 milijonov evrov vredno novo linijo za toplotno obdelavo debele pločevine

Jesenice, petek, 23. septembra 2016 – SIJ Acroni namenu predal 32 milijonov evrov vredno novo linijo za toplotno obdelavo debele pločevine

SIJ Acroni je na današnji svečanosti namenu predal 32 milijonov evrov vredno investicijo v novo linijo HTL (Heat Treatment Line) za toplotno obdelavo debele pločevine. Z novo moderno linijo, ki  združuje tri do sedaj ločene procese obdelave debele pločevine – peskanje, kaljenje in popuščanje, omogoča učinkovito izdelavo izdelkov za najzahtevnejše aplikacije, s katerimi bo SIJ Acroni vstopal na nove trge. Častni gost svečanega zagona investicije je bil dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki si je  ogledal tudi del proizvodnje SIJ Acronija in se na delovnem srečanju sestal z vodstvom Skupine SIJ.

V SIJ Acroniju so danes namenu predali novo 32 milijonov evrov vredno investicijo v linijo HTL (Heat Treatment Line) za toplotno obdelavo plošč. Družba SIJ Acroni v zadnjih letih intenzivno posodablja proizvodni program – zmanjšuje proizvodnjo manj zahtevnih izdelkov, širi portfelj novih zahtevnejših jeklarskih izdelkov in povečuje tržne deleže v novih nišnih segmentih najzahtevnejših izdelkov. Velik preskok pri teh prizadevanjih bo omogočila prav nova linija – njena nizkotemperaturna peč in hladilna naprava omogočata združitev treh do sedaj ločenih procesov obdelave debele pločevine – peskanja, kaljenja in popuščanja. Nizkotemperaturna peč izjemno natančno regulira tehnološko optimalne temperature. Napredna hladilna naprava pa zagotavlja ohlajanje od najzahtevnejših nikljevih zlitin do vseh vrst specialnih jekel.

Z dodatnimi zmogljivostmi bo SIJ Acroni lahko zadostil povečanemu povpraševanju po specialni debeli pločevini, predvsem v segmentu naprednih visokotrdnostnih jekel in orodnih jekel za delo v hladnem in vstopil na nove trge. Mag. Peter Čas, glavni direktor SIJ Acronija, poudarja: »Nova linija za toplotno obdelavo bo ob optimalnem delovanju omogočila povečanje letne proizvodnje in prodaje specialne debele pločevine za 80.000 ton, medtem ko neposredne učinke v prvem letu obratovanja ocenjujemo na 40 do 50 milijonov evrov povečanih prihodkov. Tako bomo v SIJ Acroniju lahko zadovoljili povpraševanje najzahtevnejših kupcev predvsem v avtomobilski, kemični, energetski in naftno-plinski industriji ter občutneje povečali vrednost prodaje. Z novo linijo bomo tudi ustvarili 25 strokovno zahtevnih novih delovnih mest.«

»Specializacija v segmentu zahtevnih jeklarskih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, ki so manj odvisni od konjunkturnih nihanj, finalizacija izdelkov in sinergijski učinki sodelovanja vseh družb v Skupini SIJ so gradniki uspeha in nadaljnjega razvoja Skupine. Za doseganje teh ciljev so potrebna nenehna vlaganja. Danes zagnana linija za toplotno obdelavo plošč je ena največjih naložb v investicijskem ciklu  v obdobju 2014–2020, s katero bomo povečevali svoj evropski položaj v tem, tržno izjemno zanimivem in tehnološkem, segmentu« je povedal predsednik uprave Skupine SIJ Anton Chernykh.

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez je poudaril, da Skupina SIJ več kot 87 % vseh svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, kar jo uvršča med najbolj internacionalizirana slovenska podjetja. Vodstvo ima vizijo in Skupina SIJ izdelujete izjemne izdelke, ki jih odlikuje visoka kakovost, tako visoka, da uspešno konkurirajo na globalnem trgu. »Inovativnost, vlaganje v razvoj in konkurenčnost, pa je nedvomno tisto, kar danes marsikateremu podjetju manjka, in hkrati tisto, kar vi imate, kar vas dela tako izjemne in boljše. Imate vizijo in željo po razvoju. Ne samo za danes, ampak tudi za prihodnost«.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vrtikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (naložba v Perutnino Ptuj), ki skupaj zaposlujeta okrog 7.000 zaposlenih v Sloveniji in tujini. Skupina SIJ je v prvem polletju 2016 zabeležila prihodke v višini 413,9 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 60,1 milijona evrov ter čisti poslovni izid v višini 24,6 milijona evrov. Skupina je s svojimi izdelki prisotna ne več kot 80 svetovnih trgih in sodi med največje slovenske izvoznike. 

Več informacij:

Dr. Denis Mancevič, direktor za korporativno komuniciranje

E-pošta: denis.mancevic@sij.si