SIJ Acroni namenu predal 30 milijonov evrov vreden nov AOD konverter

Jesenice, petek, 8. september 2017 – SIJ Acroni namenu predal 30 milijonov evrov vreden nov AOD konverter

SIJ Acroni je na današnji svečanosti slavnostno zagnal novo 30 milijonov evrov vredno investicijo v AOD (Argon Oxygen Decarburation) konverter, ki je pomemben korak pri uresničevanju strategije poslovnega področja jeklarstva Skupine SIJ do leta 2020. Skupaj z lanskoletno investicijo v linijo HTL (linija za toplotno obdelavo debele pločevine) SIJ Acroni in Skupina SIJ nadaljujeta s krepitvijo svojega položaja na evropskem in svetovnem jeklarskem trgu. Častni gost svečane otvoritve je bil, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Z novo pridobitvijo SIJ Acroni načrtuje povečanje proizvodnih zmogljivosti nerjavnih in specialnih jekel ter krepitev položaja na nišnih jeklarskih trgih. Poleg večjih proizvodnih zmogljivosti nova investicija prinaša tudi skrajšanje časa izdelave nerjavnih jekel in s tem sprostitev dodatnih zmogljivosti za druge proizvodne programe. AOD konverter predstavlja tako še enega izmed pomembnih korakov optimizacije proizvodnega procesa tako z vidika hitrosti in kakovosti kot tudi okoljevarstvenih prizadevanj.

Glavni direktor SIJ Acroni Branko Polanc je na otvoritvi izpostavil, da je investicija v AOD konverter še en dokaz, da v SIJ Acroni nenehno stremijo k napredku in razvoju. Za to imajo posluh tudi njihovi lastniki, ki so od vstopa v letu 2007 v SIJ Acroni vložili že več kot 325 milijonov evrov. A investicija sama po sebi ne prinaša pozitivnih učinkov. »Ključ do uspeha, da to naložbo najbolj oplemenitimo, je v naših zavzetih, prizadevnih in strokovno podkovanih »jeklarjih« je poudaril Polanc. Investicija že prinaša prve pozitivne učinke.
Dr. Dmitry Bochkarev, član uprave Skupine SIJ, je povedal, da je SIJ Acroni kot vodilni proizvajalec debele nerjavne pločevine v Evropi in tretji na svetu ne počiva na lovorikah in poudaril: »Današnji uradni zagon AOD konvertorja je del obsežnega razvojnega programa SIJ Acronija, našega največjega podjetja v Skupini SIJ. Od leta 2007 do danes je Skupina SIJ v posodobitev tehnoloških procesov vložila že 650 milijonov evrov. Program investicij za obdobje 2017- 2027 še ni čisto dokončen, vendar že preliminaren znesek investicij za celotno Skupino SIJ znaša okoli 300 milijonov evrov«.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril: »Današnji slavnostni zagon velike investicije v SIJ Acroniju ni samo dosežek za Skupino SIJ, temveč opaznejši dosežek za celotno slovensko gospodarstvo. Skupina SIJ kot eden največjih slovenskih zaposlovalcev namreč s svojimi vlaganji in zagotavljanjem uspešnih sodelavcev pomembno vpliva na razvoj Gorenjske, Koroške in Štajerske, kjer se nahaja večina njihovih proizvodnih obratov.«

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (naložba v Perutnino Ptuj), ki skupaj zaposlujeta okrog 7.000 zaposlenih v Sloveniji in tujini. Skupina SIJ je v letu 2016 zabeležila prihodke v višini 842,6 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 127 milijona evrov ter čisti poslovni izid v višini 51,3 milijona evrov. Skupina je s svojimi izdelki prisotna ne več kot 80 svetovnih trgih in sodi med največje slovenske izvoznike.

Več informacij:
Anja Potočnik, specialistka za korporativno komuniciranje Skupine SIJ
M: 051 693 184, E-pošta: anja.potocnik@sij.si

Jože Špiljak, specialist za korporativno komuniciranje SIJ Acroni
M: 030 465 756, E-pošta: joze.spiljak@acroni.si