PLAVALCI FUŽINARJA TOKRAT TRENIRALI OB BAZENU

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ravne na Koroškem, 10. 3. 2021 – Plavalci ravenskega kluba Fužinar so tokrat klasični trening v bazenu zamenjali za suhega ob bazenu. Tudi tokratno popestritev športnega vsakdana je omogočila Skupina SIJ s svojo hčerinsko družbo SIJ Ravne Systems, ki v okviru svoje sponzorske strategije prebuja jekleno voljo z njeno ambasadorko Petro Majdič.

Plavalke in plavalci ravenskega kluba Fužinar so se skupaj s Petro Majdič, ambasadorko projekta jeklena volja, urili v agilnosti in koordinaciji ter izvajanju vaj za boljše ravnotežje in hitrejšo odzivnost s prvinami pliometričnega treninga, s katerim izboljšamo sposobnost eksplozivnega, hitrega mišičnega krčenja. Ob dobri volji in visoki koncentraciji nihče ni opazil, kako čas beži.

Naj spomnimo v PK Fužinar je svoje prve plavalne zamahe naredila tudi Tjaša Oder, svetovna mladinska prvakinja v disciplini 1500 m prosto iz leta 2011 ter udeleženka poletnih olimpijskih iger v Londonu 2012 in Riu 2016, ki je ambasadorka ravenskega jeklenega poligona za vadbo na prostem.

Trener PK Fužinar Matija Medvešek se je odločil za trening agilnosti, »ker vključuje kombinacijo ravnotežja, koordinacije, hitrosti, moči, vzdržljivosti in refleksnih odzivov. Z našimi plavalci tovrstnega treninga v okviru redne vadbe zaenkrat še ne izvajamo. Bomo pa trenerji zdaj, po zelo navdihujočem treningu s Petro, proučili, ali bi ga v prihodnje morda le vključili v trenažni proces plavalcev.«

In kaj je plavalce najbolj navduševalo? Sedemnajstletni Jan Kokot nam je zaupal: »Zelo zabavna se mi je zdela vaja, pri kateri smo morali posnemati gibe drugega. Sicer pa si bom današnji trening – precej drugačen od običajnih – najbolj zapomnil po 'gosenici', ki smo jo plavalci naredili s pomočjo široke elastike.« Da je usklajeno premikanje skupine v 'gosenici' res zelo zahtevna, a hkrati zabavna naloga, se je strinjala tudi Metka Remic, 15 let, in dodala: »Zelo koristne so bile vaje za noge, ki jih sicer ne delamo, tudi v fitnesu ne. Običajno krepimo le roke. Danes se je pokazalo, da drži, kar vsi pravijo za plavalce – da ne tečemo hitro, da imamo počasne reflekse ter da nismo najbolj spretni pri igrah z žogo. Kar je normalno, saj vaj, ki bi krepile te veščine, ne delamo.« Tine Rotovnik, 15 let, se je pridružil Metkinemu mnenju: »Koristno bi bilo, da bi v okviru treningov občasno delali tudi takšne vaje, kot smo jih danes. Poleg tega je fino delati v timu, ko sodelujemo in se medsebojno spodbujamo. Drugače pa so mi bile zelo všeč vaje za koncentracijo, ki nam bodo zagotovo zelo prav prišle tako pri plavanju kot tudi drugje v življenju.«

Petra Majdič na podlagi svoji izkušenj ve, da je zelo dobrodošlo, da na vsake toliko časa trening popestrimo s povsem drugimi vsebinami, saj meni, da: »je bistveno, da mladim športnikom širimo obzorja in jim skušamo približati različne pristope k treningu, da se ne ujamemo v zanko rutine vadbenih procesov.«

Tovrstni trening je že tretji po vrsti, ki ga je Petra Majdič izvedla ob pomoči trenerske ekipe z mladimi športniki na Ravnah na Koroškem. Jeseni so se namreč v agilnosti in koordinaciji že preizkusili odbojkarji OK Fužinar in nogometaši NK Fužinar. Tudi tokratna spretnostna vadba ob letnem bazenu je potekala prilagojeno in ob upoštevanja priporočil NIJZ za varno izvajanje športnih aktivnosti.

Kakor koli že, zaključek udeležencev je enoglasen: »Popestritev trenažnega sistema je bila več kot dobrodošla, saj vsak nov gibalni izziv prebudi delček spečega otroka v nas. Veselimo se nove priložnosti, ko se plavalci zapodimo po tekaški smučini.«

In nekaj je zagotovo – s prebujeno jekleno voljo je dan polnejši!

Oglejte si video

- - -

Skupina SIJ je vključena v številna športna partnerstva na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer poslujejo družbe Skupine SIJ. SIJ Acroni Jesenice, SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne so sponzorji več športnih klubov iz lokalnega okolja, skozi številne dodatne aktivnosti in dogodke za prebujanje jeklene volje pa njihova podpora dobiva novo dimenzijo in dodano vrednost tako za vse zaposlene v Skupini SIJ kot tudi za lokalne skupnosti. Skupina SIJ je za dvig vsesplošne zavesti o zdravem življenju in pomenu gibanja, pa tudi s ciljem ozaveščanja o tem, kako pomembno vlogo ima jeklo v športu in športni infrastrukturi, na nacionalni ravni tudi vodilni partner Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Skupaj sodelujeta pri postavljanju jeklenih športnih poligonov za vadbo na prostem v različnih slovenskih krajih in podeljujeta štipendije za mlade športnike, otroke zaposlenih. Skupina SIJ s takšnim načinom delovanja in s svojo strategijo sponzoriranja zasleduje korporativno vizijo trajnostnega razvoja, ki močno presega družbeno odgovornost do okolja in lokalnih skupnosti.

Petra Majdič, ambasadorka Jeklene volje, je nekdanja olimpijka in najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Širša javnost pozna njeno zgodbo z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je po padcu z zlomljenimi rebri tekla proti svoji olimpijski medalji. S svojo osebnostjo in življenjsko zgodbo pooseblja jekleno voljo, ki jo sedaj skozi istoimenski projekt na področju sponzorskih in donatorskih partnerstev Skupine SIJ kot ambasadorka prebuja v lokalnih skupnostih, pri zaposlenih in širše v družbi.

 

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si