GRADILI BOMO PRVE TRAJNOSTNE GRBINASTE POLIGONE IZ ŽLINDRE V SLOVENIJI

Ljubljana, 27. 11. 2020 – Slovenska industrija jekla, družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo smo sklenili partnerstvo, v okviru katerega bomo do leta 2022 zgradili pet trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre. To je edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj se za izgradnjo grbinastih poligonov kreativno uporablja žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Tako bomo partnerji tudi na področju športne infrastrukture za vse prispevali k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov povezuje pet partnerjev. Poleg Slovenske industrije jekla in OKS – ZŠZ bodo pri projektu sodelovali SIJ Acroni kot dobavitelj žlindre, Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev in tistih, ki bodo to še postali. Vsak s svojim poslanstvom, vendar vsi z isto vizijo: grbinasti poligon v vsaki slovenski občini. Do leta 2022 jih bomo na zemljevid dodali pet.

 

Skoraj 10.000 tisoč ton žlindre za pet poligonov Za gradnjo poligonov bodo uporabili črno žlindro različne granulacije, ki jo predelujejo v SIJ Acroniju. V srednje velik poligon je treba vgraditi približno 1.900 ton žlindre, iz katere bodo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo. Janez Bajda, prokurist podjetja Batt Crew, ki ima bogate izkušnje z gradnjo kolesarske infrastrukture, se že veseli prve lopate žlindre, iz katere bo zrastel prvi grbinasti poligon.

Kreativna uporaba jekla in stranskih proizvodov v športni infrastrukturi V Skupini SIJ, največji jeklarski družbi v Sloveniji, si ves čas prizadevamo za razumevanje jekla kot uporabnega materiala tudi v športu in športni infrastrukturi. Tako na področju sponzorstev veš čas razvijamo kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvodnji jekla: »20 jeklenim poligonom za vadbo na prostem, ki so plod razvoja in izdelave naših sodelavcev, bomo s partnerji do konca leta 2022 priključili še 5 grbinastih poligonov iz žlindre, na katerih bodo prebivalci lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji preizkušali svojo jekleno voljo,« Tibor Šimonka, glavni podpredsednik, Skupina SIJ.  

Nadgrajujemo sodelovanje S projektom trajnostnih grbinastih poligonov v Slovenski industriji jekla nadgrajujemo sponzorsko sodelovanje z OKS – ZŠZ. Lani smo namreč podaljšali sodelovanje pri postavitvi jeklenih poligonov za vadbo na prostem so leta 2022. Projekt, ki omogoča vadbo lokalnim prebivalcem skozi vse leto, je dokaz, da skupaj zmoremo več. Smo močnejši. In kakovostno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju je, sploh v takih časih, izjemno pomembno. »Dejstvo, da s partnerji projekta trajnostnih grbinastih poligonov delimo skupni cilj – postavitev enega takega poligona v vsako slovensko občino, me navdaja z optimizmom in upanjem na boljše čase. Ponosen sem, da smo kot krovna športna organizacija del lepe športne zgodbe za vse državljane in državljanke Republike Slovenije,« Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ.

Živimo krožno gospodarstvo Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ Acroni ves čas iščejo nove načine, kako jih uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa jo bomo kreativno uporabili za gradnjo grbinastih poligonov in bo nadomestila naravni material, tj. drobljenec iz kamna. S tem bodo poligoni dobili trajnostno noto, saj se bo pri gradnji zmanjšala poraba naravnega materiala in namesto njega uporabljal stranski proizvod. »Ponosni smo, da smo del industrije, ki izdeluje jeklo po načelih krožnega gospodarstva in išče vedno nove, trajnostne poti uporabe stranskih proizvodov, tudi v projektih za dobro lokalnih skupnosti,« je ob podpisu pogodbe povedal mag. Branko Žerdoner, glavni direktor družbe SIJ Acroni.

Razvijamo šport za vse S postavitvijo trajnostnih grbinastih poligonov gradimo športno infrastrukturo za celotno skupnost in za vse generacije ter spodbujamo gibanje na prostem. Dejan Gorenc, nekdanji tekmovalec in gorski kolesar, predsednik društva Dejmo ter pobudnik gibanja Pumptrack Slovenija, meni, da so s sodelovanjem vseh partnerjev v projektu odprli vrata v lepšo prihodnost za slovensko kolesarstvo. »S pravimi partnerji v projektu grbinasti poligoni zdaj postajajo dostopnejši za vse nadobudne kolesarje in tudi za slovenske občine.«

Družbena odgovornost: laže dostopna infrastruktura Projekt trajnostnih grbinastih poligonov odseva tudi družbeno odgovornost do slovenskih občin, ki običajno financirajo izgradnjo lokalne športne infrastrukture. Z donacijo in uporabo žlindre, bodo stroški gradnje nižji, kar pomeni, da bo za občine in tako prebivalce lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji športna infrastruktura laže dosegljiva in bolj dostopna.

Pogodba o partnerstvu je bila uradno podpisana v okviru 15. kongresa Šport za vse, vendar zaradi zaostrenih koronaukrepov v nekoliko drugačni obliki. Oglejte si v videu! https://www.youtube.com/watch?v=9FwUAYbYUno

 ---

  

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupina SIJ sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Gorenjskem in Koroškem.

 

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si

 [i] Grbinasti poligon, angleško pumptrack.