200 OBISKOVALCEV NAVDUŠENIH NAD MODERNO PROIZVODNJO JEKLA

Sporočilo za javnost


Jesenice, 19. marec 2019 – SIJ Acroni je v okviru Dnevov odprtih vrat konec minulega tedna na stežaj odprl vrata obiskovalcem – teh je bilo več kot 200. Obiskovalci so si z navdušenjem ogledali proizvodnjo jekla, ki je danes zahvaljujoč vlaganjem v modernizacijo – 325 milijonov evrov v desetih letih – in številnim inovacijam tehnološko zelo izpopolnjena.

»Imam prosto soboto, v medijih pa sem slišala za Dneve odprtih vrat in si rekla, zakaj pa ne,« je povedala 29-letna Urša Jerala, ki je SIJ Acroni obiskala prvič in je bila nad urejeno in avtomatizirano proizvodnjo pozitivno presenečena. Med udeleženci je bil tudi 14-letni Luka Rant, učenec OŠ Železniki, ki ga je prestavitev družbe SIJ Acroni na informativnem dnevu na strojni šoli v Škofji Loki tako navdušila, da se je z veseljem udeležil tudi ogleda proizvodnje jekla.

Obiskovalci – najmlajši je bil star tri leta, najstarejši 81 let – so najprej prisluhnili predstavitvi podjetja, ki je v Evropski uniji vodilni proizvajalec nerjavne debele pločevine in eden vodilnih proizvajalcev specialnih jekel. V nadaljevanju so si z zanimanjem ogledali proizvodnjo vroče valjanih plošč in hladno valjanih kolobarjev v obratih Vroča valjarna in Hladna predelava, obiskali pa so tudi mehanski laboratorij, kjer so si ogledali poskus preverjanja žilavosti jekla pri nizkih temperaturah, ko se vzorci ohlajajo s tekočim dušikom.

»Z Dnevi odprtih vrat, ki jih organiziramo že tradicionalno, odpiramo vrata tako našim sokrajanom kot tudi drugim obiskovalcem. Še posebej pa smo veseli obiska mladih, saj jim želimo pokazati, da je jeklarska industrija danes povsem drugačna, kot je bila nekoč – je namreč zelo modernizirana in kot taka mladim ponuja odlične priložnosti za karierni razvoj,« je povedala Tanja Avguštin Čufer, vodja kadrovske službe SIJ Acroni.

SIJ Acronijevo jeklo danes sicer najdemo po vsem svetu v najbolj zahtevnih panogah – vgrajeno je največji ledolomilec, motorje jedrskih podmornic in nukleark. Družba SIJ Acroni s 1400 zaposlenimi velja za steber zaposlovanja na Gorenjskem. V letošnjem letu so razpisali tudi 25 kadrovskih štipendij za mlade, med najbolj iskanimi poklici pa so strojni tehniki, elektrotehniki, elektrikarji, inštalaterji strojnih inštalacij in strojni ključavničarji. SIJ Acroni svojim zaposlenim sicer omogoča tudi številne ugodnosti – od sofinanciranja dodatnega pokojninskega zavarovanja do najrazličnejših oblik športne rekreacije, druženj zaposlenih in njihovih družinskih članov na športno-družabnih dogodkih idr.


---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

Dodatne informacije za Skupino SIJ:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si